Peningkatan Kes Bunuh Diri di Malaysia, Jom Ketahui Punca dan Cara Menanganinya I Ain Jemeran

Sejak dua tiga menjak ni, kita asik dengar je tentang kes bunuh diri. Lagi-lagi kita dimusim pandemik ni, ramai yang dibuang kerja, ramai yang sumber mata pencariannya terjejas, ramai hidup dalam kemurungan, ramai yang hidup dalam kesempitan.
Dua rakyat Malaysia bunuh diri setiap hari, itu bukan satu angka yang diboleh dibanggakan. Mengikut daripada tahun 2019 sehingga Mei 2021, dicatatkan lebih 1700 kes dilaporkan. Statistik 2021 daripada bulan Januari - Jun telah mencatatkan sebanyak 468 kes, dimonopoli dari negeri Selangor.

Sbagai warga yang prihatin, kita sebagai ahli keluarga terdekat atau jiran, kawan-kawan harus sentiasa ambil peduli antara satu sama lain. Sentiasa peka terhadap tindak tanduk mereka yang bermasalah.

Berikut adalah simptom-simptom awal kemurungan yang boleh menyumbang kepada tingkah laku bunuh diri;

1. Perubahan tingkah laku kepada individu

2. Selalu meluahkan perasaan hilang harapan atau bosan dengan hidup dan merasakan dirinya menjadi beban terhadap keluarga

3. Menyataka keinginan untuk bunuh diri samada secara percakapan atau penulisan


Oleh yang demikian, sebagai masyarakat prihatin kita perlu sentiasa peka terhadap orang sekeliling dan janganlah bersikap pentingkan diri sendiri.


Bagaimana caranya kita nak membantu? 

Menerusi teknik komunikasi berkesan, kita boleh melakukan beberapa langkah, seperti;

1. Sentiasa kekal berhubung dengan mereka.
2. Tidak ambil mudah masalah mereka.
3. Mengambil serius permasalahan yang dihadapi mereka.
4. Membantu mereka dalam urusan seharian, agar mereka tidak merasa besendirian.
5. Luang masa dengar masalah mereka.
6. Galakkan mereka untuk berjumpa dengan pakar atau membuat sesi kanseling.
7. Sentiasa bersimpati dengan mereka.

Selain menjaga emosi dan sentiasa take care pasal dorang, macam ain yang juga pengamal dan juga mejual product kesihatan, ain syorkan untuk consume B-COMPLEX. Kenapa B-COMPLEX?

Ia mengandungi 8 vitamin B didalamnya iaitu, VITAMIN B1, VITAMIN B2, VITAMIN B3, VITAMIN B5, VITAMIN B12, juga mengandungi asid folik dan 100% Biotin.

Yang mana boleh dikaitkan untuk mengawal stress?
ianya terkandung dalam VITAMIN B5, yang bertindak mengurangkan stress fizikal dan mental.Pemakanan suplement ni sekadar untuk mengawal kadar stress fizikal dan mental kita supaya tidak bertambah buruk. Selebihnya bergantung kepada diri sendiri untuk bebaskan diri dari belanggu stress. Selain daripada itu dekatkan diri selalu kepada Allah, berzikir, mengaji supaya diri menjadi lebih tenang dan tidak bertindak untuk membuat sesuatu perkara yang tidak elok.

Untuk pertanyaan berkenaan supplement shaklee, boleh terus whatsapp ain. Inshallah ain akan guide cara yang betul.

Ain Jemeran

whatsapp me0 comments:

Post a Comment